Werken bij Astron
Werken bij ASTRON betekent werken in een internationale werkomgeving met hoogopgeleide professionals in een resultaatgerichte en academische atmosfeer. Of je nou een astronoom, engineer, software ontwikkelaar, techneut of tot het ondersteunende personeel behoort, je werk bij ASTRON is innovatief en baanbrekend.
Onze cultuur
Werken bij ASTRON is werken in een internationale wetenschappelijke werkomgeving, waar je bevlogen met je werk bent, waar we met z’n allen elke dag werken aan ontdekkingen in de radio astronomie en aan de nieuwste technieken hiervoor. We zijn ambitieus en nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar het heelal, het ontstaan, opbouw en naar nieuwe sterren en melkwegstelsels. Ambitieus om ontdekkingen mogelijk te maken. Ook zijn we misschien een tikkeltje eigenwijs of eigenzinnig. Deze eigenschappen verbindt ons.
Om onze missie tot uitvoer te kunnen brengen, hebben wij behoefte aan collega’s met (specifieke) kennis, kunde en vaardigheden ten aanzien van een aantal, wat wij noemen, kerncompetenties.
Deze kerncompetenties samen met de eerder genoemde eigenschappen én de verhalen van onze medewerkers vormen een goed beeld van onze cultuur. Deze ingrediënten vormen de basis voor ons bestaan.
Innovatief & lef hebben
Als je bij ons komt werken vragen we je innovatief te zijn en lef te hebben om onze missie tot uitvoer te brengen. We vragen je om met verbeelding, creativiteit en realisatiekracht tot (niet-alledaagse) oplossingen en nieuwe ideeën te komen. Bij ons ben je instaat nieuwe werkwijzen te ontdekken die bestaande methoden en technieken vervangen. Daarbij moet je het durven om verantwoorde risico’s te nemen vanuit een focus op kwaliteit.
Global player & open communiceren
Bij ons kom je te werken binnen een internationale wetenschappelijke omgeving. We zijn divers. Onze organisatie wordt op dit moment gevormd door een veelkleurig palet van medewerkers uit allerlei landen. Dit zorgt voor mooie en interessante samenwerkingen. Hier binnen de landsgrenzen maar vooral ook daarbuiten. Bij ons vinden we het belangrijk dat je een brede blik naar ‘buiten’ hebt. Gericht zijn op internationale samenwerking.
We delen graag onze ideeën en meningen met anderen, het liefst in begrijpelijk taal en op een aansprekende manier. We willen open zijn voor onze omgeving en voor elkaar. We geven elkaar gevraagd en ongevraagd feedback en we staan altijd open voor het krijgen van feedback.
ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie.
Roelof Boesenkool
Head ICT
ASTRON is voor mij een goede en fijne werkgever omdat ik vele mogelijkheden krijg om mijzelf te ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel. Mede hierdoor ben ik bij ASTRON gaan werken. Bij ASTRON kun je sturing geven aan je eigen loopbaan als je de kansen weet te benutten. Daarnaast vind ik het fijn om in internationale […]
Bram Veenboer
PhD researcher
Na mijn studie, Computer Science, wilde ik graag verder in de richting van mijn master, High Performance Computing. Daarnaast wilde ik graag promoveren en zo kwam ik bij ASTRON terecht. Bij ASTRON was een mooie positie binnen het DOME project beschikbaar. Bij DOME kan ik de geleerde theorie toepassen in de praktijk en kan ik […]
Andre Gunst
Group leader
Het werk dat ik bij ASTRON uitvoer vind ik erg interessant. Dit komt vooral omdat ik veel uitdagende en complexe problemen kan oplossen. Om deze problemen op te lossen maak ik gebruik van de allernieuwste technologieën. Ik vind het belangrijk dat ik hiermee de astronomen help om de puzzel van het heelal verder te ontrafelen. […]
Boudewijn Hut
Junior commissioning engineer
Tijdens mijn afstudeeropdracht voor de studie sterrenkunde, kwam ik voor het eerst in aanraking met ASTRON. Op dat moment kreeg ik de kans om een interessante afstudeeropdracht te doen, die kans heb ik direct gegrepen. Na mijn studie ben ik aan het werk gegaan bij ASTRON. Mede heb ik voor ASTRON gekozen omdat het een […]
ASTRON making discoveries in radio astronomy happen.
Geschiedenis
1949 ASTRON, SRZM is officieel gesticht.
Prof. Jan Oort
(Franeker, 28 april 1900 – Leiden, 5 november 1992)
Op 23 april 1949 werd de voorloper van ASTRON, SRZM (Stichting Radiostraling van Zon en Melkweg) officieel gesticht met Prof. Jan Oort als voorzitter van de raad van het bestuur. Hij bleef voorzitter tot zijn pensioen in 1970. SRZM werd opgericht om voorbereidingen te treffen voor het ontwerp, constructie en de bediening van de Dwingeloo Telescoop.
1956
De 25 meter Dwingeloo Telescoop (destijds de grootse bestuurbare radiotelescoop in de wereld) is geopend door Koningin Juliana. De telescoop brengt de gedetailleerde structuur van de Melkweg in kaart en neemt de nabijgelegen sterrenstelsels Dwingeloo 1 en 2 waar.
1970
De Westerbork Synthesis Radio Telescope(WSRT) wordt geopend door Koningin Juliana.
1975-1980
De WSRT wordt uitgebreid met twee nieuwe telescopen, hierdoor verhoogt de grondlijn naar 3 km. Hierdoor verdubbelt de resolutie van de telescoop. Daarnaast worden er gekoelde ontvangers geïntroduceerd, van 6 en 21 cm.
1988 Square Kilometre Array.
ASTRON staat aan de voorgrond bij het bedenken van het originele concept voor de Square Kilometre Array. Dit blijkt later wereldwijd één van de meest ambitieuze mega-wetenschapsprojecten van de 21ste eeuw te zijn.
1993
De Joint Institute for VLBI in Europe wordt gevestigd, gehost door ASTRON. De EVEN Correlator is formeel geopend in 1998.
2010
LOFAR is geopend door Koningin Beatrix.
2015
Een nieuwe upgrade voor de WSRT begint met de installatie van de eerste APERTIF PAFs (Phases Array Feeds).
2020
De SKA telescoop is in aanbouw.
Arbeidsvoorwaarden
ASTRON is een instituut van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NWO vormt samen met enkele andere ‘wetenschappelijke’ werkgevers de
Werkgeversvereniging Onderzoeksinstelling (WVOI). Deze WVOI heeft een eigen cao. In die cao zijn salarisschalen opgenomen die ook voor ASTRON gelden.
Het salaris bij ASTRON wordt bepaald door het niveau, ervaring en de aard van de functie. Daarbij hoort een passende salarisschaal. Je kan er bij ASTRON vanuit gaan dat je goed betaald wordt voor het werk wat je doet. Door goed werk te leveren en meer ervaring kan je loon snel stijgen.
Arbeidsvoorwaarden op maat bieden je de mogelijkheid zelf te kiezen voor bepaalde arbeidsvoorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld vakantieverlofuren inruilen om een fiets aan te schaffen, of een deel van je bruto salaris inzetten voor het aankopen van meer verlof.
ASTRON biedt verschillende manieren om je carrière te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld: leren op de werkplek, inzet in uitdagende projecten die een beroep op je talenten en capaciteiten, het bezoeken van congressen, opleidingen en natuurlijk het delen van kennis binnen het instituut zelf, bijvoorbeeld door het organiseren van colloquia. Binnen ASTRON zijn er verschillende vakgebieden die mogelijkheden bieden om je te ontwikkelen van een junior tot senior niveau.
Om de loopbaanontwikkeling kracht bij te zetten biedt ASTRON je het recht tot scholing. Dit kan in het kader van een goede uitoefening van een huidige of toekomstige functie binnen ASTRON. Maar ook in het kader van het vergroten van de inzetbaarheid binnen en buiten de organisatie. Daarvoor kunnen we je studieverlof en/of vergoeding van de studiekosten aanbieden.
Voor de noodzakelijk te maken reiskosten van woon-werkverkeer krijg je een ruime tegemoetkoming.
Er zijn royale vergoedingen voor jou als nieuwe medewerker als je vanuit het buitenland je in Nederland zal moeten vestigen. Hier gaat om het vergoeden van de transport(verhuis)kosten en een vergoeding voor herinrichtingskosten. In sommige gevallen ontvang je ook een vergoeding als je van ver uit Nederland richting Dwingeloo moet verhuizen.
Als medewerker bij ASTRON kun je gebruikmaken van de collectiviteitskortingen op allerlei verzekeringen, zo ook op de ziektekostenverzekering. Medewerkers van ASTRON kunnen uitgebreid verzekerd zijn bij VGZ tegen scherpe prijzen. Kijk op
www.vgz.nl voor meer informatie.
Onze HR medewerkers begeleiden intensief nieuwe buitenlandse medewerkers. Deze begeleiding bestaat onder andere uit hulp bij het zoeken van een geschikte woning, maar ook regelen zij de aanvraag voor de visa en de verblijfsvergunning, ziektekosten verzekering aanvraag, 30% regeling, een Nederlandse bankrekening en een burger service nummer. Alles om de immigratie soepel te laten verlopen voor de nieuwe medewerker.
Aan nieuwe buitenlandse medewerkers bieden we ook Nederlandse lessen.
Als medewerker van ASTRON met een volledige arbeidsduur en een volledige werkweek heb je recht op 338 uur vakantieverlof per ieder kalenderjaar. Ook ontvang je vakantietoeslag van 8% van je brutosalaris. Als je extra werkt, krijg je bij ASTRON daar vrije tijd voor terug. Tijd voor tijd noemen we dat.
Iedere ouder bij ASTRON kan aanspraak maken op ouderschapsverlof voor kinderen tot de leeftijd van acht jaar. Bij ASTRON kan je een periode betaald ouderschapsverlof krijgen en een periode onbetaald ouderschapsverlof.
De Stichting Pensioenfonds ABP regelt het pensioen voor ASTRON medewerkers. Dit is het pensioenfonds voor de overheid. Kijk op
www.abp.nl voor meer informatie.
Let op: aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.